nolongerinbetween

doua ethosuri

Posted on: September 24, 2012

Sunt curios daca e constient ca ethosul lui vine din Nietzsche. Fara sa-l fi citit. Al meu din Hristos. Nu se putea antinomie mai paradoxala. Si daca nu m-as fi incurcat in duplicitatea lui sufleteasca, in cele din urma relatia s-ar fi impiedicat in campul celor doua ethosuri. Primul urmareste supravietuirea cu orice pret, vointa de putere, dominarea, transcenderea moralei cand nu-ti este de folos, al doilea urmareste un alt tip de salt, un alt tip de “supraom”, un alt tip de transcendere a umanului. In primul etos, dai telefon prietenilor sa-ti impartasesti hahaiala despre cum i-ai tras-o unuia din “gresiti”, in al doilea etos, te pui in genunchi si iti marturisesti parerea de rau ca ai facut-o, ca nu ai reusit sa rupi lantul retalierii. In primul etos faci raul si jubilezi. In al doilea il faci si il re-consideri. In primul etos te mandresti cu raul. In al doilea iti e o teribila rusine.

La rigoare, pot intelege un ethos care se revendica din Nietzsche. E o optiune legitima (chiar daca eu personal nu o agreez). La urma urmei, stiu ca viata e o jungla. In lantul trofic esti hrana, vanat sau vanator. Mananci sau esti mancat. Ce e aiuritor in ceea ce-l priveste e ca uzeaza de etosul lui nietzschean, de etosul lui razboinic si in relatia cu cei dragi. “Ia cu paine” poate merge la dusmani si terti, la cei dragi poate sfarsi dramatic.

Sunt constient ca intre Nietzsche si Hristos, primul o sa castige intotdeauna. Cand insa te instalezi asumat de partea lui Hristos, a invinsilor, ea vine cu o coplesitoare seninatate. Si nu-mi doresc nimic mai mult decat sa ma indrept spre moarte cu seninatate, cu cat mai putine regrete. Dumnezeu sa ma ajute sa le port cu bine pe cele pe care deja le am.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blogs I Follow

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

%d bloggers like this: